Na Slovensku vzniká unikátny Living Lab

Na Slovensku vzniká unikátny Living Lab

Nadácia Ekopolis bude v najbližších dvoch rokoch realizovať projekt Living Lab v spolupráci so SAV (Slovenská akadémia vied) – Arborétum Mlyňany a s podporou DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt). 

Hlavným cieľom projektu je podporiť širšie uplatnenie postupov regeneratívneho poľnohospodárstva a agrolesníctva na Slovensku. Všetky aktivity plánované v projekte sú zamerané na podporu zavádzania inovatívnych poľnohospodárskych metód, ktoré sú prospešné pre životné prostredie a zmierňujú negatívne účinky zmeny klímy. 

„Prvým krokom bude zosumarizovať dostupné zahraničné a domáce odborné a vedecké informácie vhodné pre slovenské podmienky z nových odborov agrolesníctva a regeneratívneho poľnohospodárstva. Tieto informácie sa budú zhromažďovať, spracovávať a ďalej šíriť prostredníctvom špecializovaného portálu www.prepodu.sk, online informačnými materiálmi a organizovaním exkurzií,“ uvádza Martin Gálik, programový manažér Nadácie Ekopolis. 

Okrem vydania tlačenej a online publikácie s touto tematikou, ktorá doteraz na Slovensku absentuje, budú pre prenos informácií zorganizované exkurzie priamo v reálnych podmienkach praxe, v existujúcich agrolesníckych systémoch alebo regeneratívne obhospodarovaných poliach, či v živom laboratóriu, ktorého zriadenie je tiež jedným z cieľov tohto projektu. V rámci projektu bude publikovaných 10 informačných a vzdelávacích videí o význame agrolesníctva a regeneratívneho poľnohospodárstva. 

„Vďaka projektu vznikne v Arboréte Mlyňany unikátne centrum, živé laboratórium, tzv. Living Lab. Living Lab bude jedným z prvých demonštračných centier svojho druhu na Slovensku, kde sa komplexne na jednom mieste budú uplatňovať princípy regeneratívneho poľnohospodárstva a agrolesníctva. Vedeckí pracovníci Arboréta v spolupráci s odborníkmi Nadácie Ekopolis vybavia pokusné plochy výskumnými zariadeniami a pomocou rôznych analýz budú sledovať vplyv drevín a regeneratívneho systému hospodárenia na kvalitu prostredia a pestovaných plodín,“ dopĺňa Martin Gálik. 

Ďaľšie články

Švábovská kapusta

Spoločnosť TatraKap, s.r.o. sa venuje pestovaniu kapusty pod Tatrami od roku 1992. Od roku 2006 začala vyrábať aj kvasenú kapustu, ktorú spracováva tradičnou metódou kvasenia bez chemického konzervovania z kapusty…
Menu