Konzervačné technológie na VÚRV Piešťany

Konzervačné technológie na VÚRV Piešťany

Na Výskumnej stanici v Borovciach (NPPC – VÚRV Piešťany) je zriadený dlhodobý stacionárny pokus kde skúmame vplyv rôznych technológií obrábania pôdy na úrodu poľných plodín. Pokus bol založený v štyroch rôznych technológiách obrábania pôdy: konvenčnej a troch konzervačných technológiách – minimalizačnej, nastielacej a bezorbovej. Vo VÚRV sa problematike porovnania rôznych technológií obrábania pôdy venujú už od začiatku 90. rokov minulého storočia. V súčasnosti sa tejto problematike na danom pracovisku venujú Ing. Rastislav Bušo, PhD. a Ing. Roman Hašana, PhD.

 

Dlhodobý stacionárny pokus so 4 technológiami zakladania porastov bol na experimentálnom pracovisku v Borovciach založený v roku 2000. V pokuse sú sledované 4 technológie obrábania pôdy resp. zakladania porastov: konvenčná technológia s orbou, minimalizačná technológia, v rámci ktorej na plytké obrábanie pôdy používame diskové náradie, nastielacia (mulčovacia) technológia, v ktorej na prípravu pôdy využívajú radličkové náradie a poslednou je technológia bezorbová, t. j. priama sejba do neobrobenej pôdy. Základom týchto technológií (minimalizácia, mulč, no-till) je zapracovanie, resp. ponechanie pozberových zvyškov predplodiny. V pokuse bol zvolený 4-honový osevný postup kukurica siata na zrno – jačmeň siaty jarný – sója fazuľová – pšenica letná forma ozimná. Keďže so sójou v ostatných rokoch mali vážnejšie problémy (požer zajacmi), bola táto v osevnom postupe nahradená bôbom obyčajným. Z dôvodu vyššej výpovednej hodnoty je pokus založený tak, že jeden základný variant (technológia/plodina) zaberá plochu 9 x 35 m, t. j. 315 m2. Celková rozloha pokusu predstavuje približne 3,7 ha. V rámci pokusu bolo variantne riešených viac faktorov – výživa, ochrana, využitie rôznych podporných látok a pod. V tomto príspevku ale prezentujeme výsledky zo základných variantov, kde výživa i ochrana boli aplikované konštantne, z dôvodu lepšej porovnateľnosti výsledkov.

Benefity konzervačných technológií:

  • úspora pohonných hmôt,
  • ochrana pôdnej úrodnosti,
  • nižšia potreba práce a úspora času,
  • úspora nákladov na mzdy zamestnancov,
  • ochrana voči vodnej a veternej erózii,
  • zvyšovanie obsahu organickej hmoty v pôde,
  • úprava vzťahov makro a mikroedafónu,
  • zlepšenie chemických, biologických a fyzikálnych vlastností pôdy,
  • rýchlejšia predsejbová príprava pôdy,
  • regulácia obsahu N, P v pôdnom prostredí,
  • znižovanie prejazdov,
  • redukcia zhutnenia,
  • zníženie emisií skleníkových plynov a úprava celkového dusíka,
  • zvyšovanie biodiverzity,
  • ľahšie zvládnutie sejby

Pokusy s rôznymi technológiami obrábania  pôdy v rámci osevného postupu pšenica letná – kukurica siata – jačmeň siaty – sója fazuľová sú založené v poľných podmienkach na VP NPPC – VÚRV Piešťany v Borovciach. Územie má kontinentálny charakter podnebia s dlhodobým ročným priemerom zrážok 595 mm, z toho za vegetáciu 358 mm. Dlhodobý priemer ročnej teploty je 9,1 °C, za vegetáciu 15,5 °C.

Technológie konzervačného obrábania pôdy sú dané znižovaním počtov operácií a hĺbky obrábania pri vyššom zastúpení pozberových zvyškov. Treba brať tieto technológie ako systém. Preto je dôležitá technologická disciplína, likvidácia trvácich burín, regulácia jednoročných vhodnými herbicídmi a využitie vhodného náradia na obrábanie pôdy, kvalitných sejačiek a postrekovačov. Keďže konzervačné technológie sú dané vyšším zastúpením pozberových zvyškov, znižovaním hĺbky obrábania a počtov pracovných operácií je nutné využívať vhodné stroje a náradia na obrábanie pôdy. Je to bezpodmienečná podmienka úspechu pestovania v budúcnosti.

Ďalšie články

PD Krakovany

Pred vyše 10 rokmi sa Poľnohospodárske družstvo v Krakovanoch potácalo na hranici bankrotu. Dnes na vyše 650 hektároch hospodária bez zbytočnej chémie a nepoužívajú žiadne pluhy, aby tak zamedzili znehodnocovaniu…